jangan lupa klik tau>>fun n enjoy>>

Monday, July 26, 2010

malam nisfu sya'aban 26 julai 2010(isnin)

Malam Nisfu Sya'aban 1431H akan tiba pada hari Isnin (26hb.Julai 2010) malam Selasa ( sebaik saja masuk maghrib), dimana bermulanya 15 Sya'aban 1431H.


Oleh  itu, marilah kita sama-sama mengambil masa keemasan ini untukmenutup catatan amal ibadah kita kpd Allah dengan baik dan  seterusnya berazam untuk memperbaiki diri kita untuk catatan yang baru. Riwayat yang muktabar menyatakan Hari Nisfu Sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama  setahun diangkat ke langit dan diganti denganbuku catatan yang baru.
 


Berikut adalah antara amal ibadah yang digalakkan di hari Nisfu Sya'aban:
1. Selepas solat maghrib (15 Sya'aban 1431H, Isnin malam Selasa)
    Solat sunat nisfu sya'aban, 2 rakaat
    Rakaat 1 : baca Al-Fatihah & surah Al-Qadar 1x
    Rakaat 2 : baca Al-Fatihah & surah Al-Ikhlas 3x
 
2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghrib(15 Sya'aban 1431H, Isnin malam Selasa) i)   Selepas Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat  kepada Allah
ii)  Selepas Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada  Allah
iii) Selepas Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di  dalam iman &  
    pohonlah segala yang baik dan munafaat.
 


Kemudian baca Istighfar 11x & selawat 11x    
Baca doa Nisfu Sya'aban (ada didalam Yasin Majmuk)
3. Baca surah al-Ikhlas 1000x
 
4. Berpuasa pada siangnya)
Abul Khair Al Talaqaani r.a. mengira nama2 malam Nisfu Syaaban sebanyak 22.
 


Antaranya yg termasyhur adalah:
1.     Malam Dimustajabkan Doa

2.     Malam Pembahagian Takdir

3.     Malam Rahmat

4.     Malam Berkat

5.     Malam Pengampunan (Taubat)

6.     Malam Penebusan

7.     Malam Syafaat

8.     Malam Penulisan

9.     Malam Keagungan dan Kemuliaan

10.    Malam Rezeki

11.    Malam Hari Raya Para Malaikat

12.    Malam Penghidupan


Antara kelebihan bulan Sya'aban:
1. Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan Sya'aban maka Allah haramkan tubuhnya dari api neraka dan dia akan menjadi teman kpd nabi Allah Yusof   d ida lam syurga.
 


2. Riwayat dari Osman Bin Abi Al-As, Sabda Nabi Muhammad (saw)
 : pada malam nisfu sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, Allah turun ke langit dunia lalu berfirman : adakah orang-orang yang  meminta maka Aku perkenankan permintannya, adakah orang yang meminta ampun maka aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka aku terima taubatnya dan diampunkan semua orang mukmin lelaki & perempuan , melainkan orang yang berz ina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya. 

Sebaik-baiknya minta ampun dengan ibubapa sebelum hari nisfu sya'aban kerana amalan kita akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya kita derhaka/berdosa dengan ibubapa kita.

Nisfu Syaaban

Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersbt dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya,

"Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu drpda kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seprti kamu memuji diriMu sendiri."

Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya'aban bermula pada 14 hb sya'aban sebaik sahaja masuk maghrib)

4 comments:

ardinihumaira said...

dni ngah angkat bendera jepun ni kak... huhu.. bestnya kalau leh posa besok

~aSHa~ said...

jahilnye asha...rupanye mlm ni mlm hebat selepas malam lailatul qadar..

sob sob...buku amalan yg lepas terlalu buruk catitannye....

az rina a.k.a jaijina said...

hukhuk, aku terlepas ler, tatau langsung tau..ape pon bnyk info2 aku dapat, thanks ye..

LYaFRINA said...

LYA TAHU,,,
TAPI X TERDAYA PULA.. SYGNYA TLEPAS SESUATU Y MEMBERI MANFAAT BESAR.

CONTEST@GIVEAWAY                                       LAYOUT